Eklem Protezi

Diz ve Kalça Protezi Ameliyatları

Diz ve kalça protezi ameliyatları, günümüzde sıkça ihtiyaç duyulan ortopedik girişimlerdir. Diz kireçlenmesi, en sık görülen ameliyat nedeni iken, son dönemde Covid-19 pandemisinin etkisiyle, ne yazık ki genç sayılabilecek yaşlarda kalça avasküler nekrozuna (kalça eklemindeki kemiklerin çürümesi) bağlı olarak kalça protezi ameliyatlarında da belirgin bir artış gözlemlenmektedir. Teknoloji ve tıbbi tecrübe ilerledikçe, ameliyat teknikleri değişmekte ve hasta memnuniyeti ile protez sağ kalımı artırılmaktadır.

Hasta Kaygıları

Protez ameliyatları söz konusu olduğunda, hastalarımızın kaygılarının başında ameliyat sonrasında ağrılarının şiddetli olacağı endişesi gelir. Ayrıca, protezin ömrünün kısa olacağı ve erken dönemde belirli sebeplerle protezin yenilenmesinin gerekeceği fikri de hastalarımızı endişeye sevk etmektedir.

Bu tereddütlerin varlığı, oldukça anlaşılabilir sebeplere bağlıdır. Protez cerrahisinin ülkemizdeki gelişim sürecinin başlarında, ağrı kontrolü önem sırası daha gerilerde iken, başarılı bir teknik uygulamak cerrahların önceliğiydi. Bugün ise, ülkemizde ve dünyada protez ameliyatları tekniğinde cerrahların önemli bir bilgi birikimi bulunmaktadır; dolayısıyla artık hasta konforunu artırmak ve tedavi etkinliğini iyileştirmek gibi konular öncelenebilmektedir.

Ağrı Kontrolü Yöntemleri

Bir protez ameliyatı sonrasında standart ağrı kesiciler, hastaların ağrısını gidermekte yeterli olamamaktadır. Hastamızın rahat bir süreç yaşayabilmesi için ek tedbirlere başvuruyoruz. Ağrı kontrolü ameliyat öncesinde bir hafta kadar başlamakta ve ameliyat sonrası altı haftaya kadar süren bir tedavi rejimi uygulanmaktadır.

Özellikle ameliyat sırasında eklem çevresine yaptığımız bazı enjeksiyonlar sayesinde, hastalarımızın ameliyat akşamında rahat bir uyku uyumaları sağlanmaktadır. Hastalarımıza spinal anestezi uygulanırken, yerleştirilen bir kateterden aralıklı olarak ilaç uygulaması yapılmakta ve tüm bu yöntemlerle hastalarımızın neredeyse hiç ağrı yaşamadan ameliyat travmasını atlatabilmeleri sağlanmaktadır. Günümüzde, doğru ve tam bir yaklaşım uygulayarak protez ameliyatı sonrası ağrı sorununu kayda değer ölçüde ortadan kaldırabiliyoruz.

Protezlerin Ömrü

Hastalarımızdaki genel kanı, ekleme yerleştirilen protezin 7-10 yıl içerisinde gevşediği yönündedir; oysa gelişen protez tasarımları sayesinde bu süre ortalama 25-30 yıla kadar çıkabilmektedir. İnsan anatomisi ve çalışma prensibi artık daha iyi bilinmektedir. Dolayısıyla, eklemin anatomisine ve mekanik işleyişine daha uygun protezler üretilebilmektedir. Protez tasarımındaki gelişmelerin yanı sıra, malzemenin niteliğindeki artış sayesinde de daha dayanıklı protezler elde edilmektedir.

Başarı için Teknik Uygulama

Eklem protezlerinin başarısını ve etkinlik süresini artırmak için şüphesiz en önemli unsur başarılı bir teknik uygulayabilmektir. Tıbbi gelişmeler sayesinde, protezleri yerleştirirken yapılması gereken kesileri daha hassas bir şekilde yapabiliyoruz. Dize veya kalçaya protez ameliyatı yaparken, protezleri yerleştirmeden önce bozuk olan eklemde uygun kemik kesileri ve oyma işlemleri yapılmaktadır. Bu işlemlerin titizlikle ve tam doğru yapılması, ameliyatın başarısını etkileyen en önemli şartların başında gelir. Gelişen protez anatomisine uygun olarak üretilen kesik kılavuzları, daha hassas kesiler yapabilmemizi sağlamaktadır.

Robotik Cerrahi Teknolojisi

Bu konudaki son dönemlerin en önemli gelişmesi ise robotik cerrahi teknolojisinin ortaya çıkmasıdır. Protez cerrahisi sırasında kullanılan bir robot sayesinde, kemiğin kesilmesi veya oyulması gereken kısımlar titizlikle belirlenebilmektedir. Bu teknikle, hataya yer bırakmayacak şekilde ideal kesiler yapılmakta ve mükemmel protez yerleşimi sağlanmaktadır.

Sonuç

Protez ameliyatları günümüzde daha az endişeyle yapılabilen operasyonlardır. Hastalarımızın en iyi sonuçlara ulaşabilmesi için ortopedistler olarak bilgilerimizi sürekli güncelliyor ve dünyadaki gelişmelerin takipçisi oluyoruz. Ne şanslı bir dönemde yaşıyoruz ki tıp bilimi, mühendislik bilimiyle beraber sürekli gelişiyor, insanlık için her gün daha iyi bir sonuca doğru ilerliyor. Eskiden bastonla gezmek zorunda kalan, evde çıkamayan yaşlılarımızın yerine artık ağrısız, uzun yürüyüşler yapabilen, hayatına mutluluk katabilen "genç yaşlılarımız" bulunmaktadır.

 

Önceki Yazı

Benzer Yazılar

Son Yazılar

Okula Başlayacak Çocuklar

Okula Başlayacak Çocuklar

Tavşanların Bakımı ve Beslenmesi

Tavşanların Bakımı ve Beslenmesi

Glüten Nedir?

Glüten Nedir?

Cilt Sağlığı

Cilt Sağlığı

Endometrial Hiperplazi

Endometrial Hiperplazi