Doktor Uzman / Sağlık Kenti Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Yüksek Tansiyon Tehlikeli Bir Hastalık Mı?

Günümüzde bazı hastalıkların yaygın görünmesinden dolayı artık alıştık. Yüksek tansiyon, halk arasında en çok görülen hastalıklardan biri olup, hayati önem taşımaktadır.

Günümüzde bazı hastalıkların yaygın görünmesinden dolayı artık alıştık. Yüksek tansiyon, halk arasında en çok görülen hastalıklardan biri olup, hayati önem taşımaktadır. En basit tanımıyla yüksek tansiyon, kan dolaşımı esnasında damarlara uygulanan basıncın olması gereken değerlerin üzerinde olması durumudur. Yüksek tansiyona tıpta hipotansiyon denir. Ülkemizde üç kişiden birinde yüksek tansiyon hastalığı görülmektedir. Yüksek tansiyon tehlikeli mi sorusuna, baş dönmesi, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, burun kanaması, bulanık görme, kalp ritminin bozulması ve baş ağrısı gibi belirtilere sebep olduğunu söylersek, yaşamsal derecede tehlikelidir diyebiliriz.

Yüksek tansiyon tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliğinden felce, böbrek yetmezliğinden körlüğe ve damar daralmasına kadar birçok ciddi hastalığa sebebiyet verebilir.

Yüksek Tansiyon Belirtileri

Yüksek tansiyon belirtileri eğer önemsenmezse, ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Birçok hastalıkla karıştırılacak çarpıntı, terleme, kulaklarda uğuldama, burun kanaması, halsizlik, idrara sık çıkma gibi belirtiler, birçok hastalığın sebebi olabileceği gibi yüksek tansiyonun da belirtisi olabilir. Tansiyon yüksekliği kontrol altında tutulmazsa, sonucu felç ya da ölümlere kadar gidebilir. Günümüzde yapılan istatistiklere bakıldığında, tansiyon hastalarının yaklaşık yüzde 50’lik bir bölümünün hastalıktan habersiz olduğu belirlenmiştir. Kişilerin yüksek tansiyon hastası olup olmadıkları, iki günlük süreyle düzenli şekilde tansiyon ölçümleri yapılarak belirlenir.

Yüksek Tansiyon Nasıl Tedavi Edilir?

Yüksek tansiyonun tedavisi için doktorlar, öncelikle hastaların evde tansiyon ölçümlerini yaparak kaydetmesini ister. Bu, hastalığın kesin tehisi için istenir. Buna ek kişinin sağlık durumu da göz önünde bulundurularak farklı testler istenebilir. Eldeki verilere dayanılarak teşhis edilen hastalık için tedavi süreci planlanır. Yüksek tansiyon nasıl tedavi edilir diyenler için, yaygın tedavi şekli ilaç tedavisidir. Doktor tarafından kullanımı uygun görülen ilaçlar alınmaya başladıktan sonra üçüncü günde etkisini göstermeye başlar. İlaç tedavisine başlandıktan sonra, herhangi bir sorun çıkmadığı sürece hasta 6 ayda bir kontrole çağrılır. Burada rutin ölçüm ve muayene işlemleri yapılır, ilacın iyi gelmediği incelenir. Ayrıca kullanılan yüksek tansiyon ilacı vücudun farklı oranlarına hasar veriyor mu ona bakılır. Yapılan kontroller sonrasında doktor uygun görürse ilacı ya da kullanım sıklığını değiştirebilir.

Yüksek tansiyonun tedavisi için hastalara düşen en önemli görev, aşırı tuz tüketiminden kaçınmak ve bol su tüketmektir. Ayrıca, doktor tarafından reçete edilen ilaç düzenli olarak kullanılmalı, doktora danışılmadan kesinlikle bırakılmamalıdır. Yüksek tansiyonda erken tanı ve teşhisin hayat kurtadığı unutulmamalı, bahsedilen belirtileri yaşayanların bir an önce sağlık kuruluşlarına başvurması gerekmektedir.

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap