Doktor Uzman / Sağlık Kenti Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Sinüzit nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yüz kemiği içinde bulunan boşluklara sinüs adı verilir. Bu boşlukların burun içine açılan kanallarında tıkanıklık oluşması sonucu ortaya çıkan iltihaplanmaya da sinüzit denir.

 

Yüz kemiği içinde bulunan boşluklara sinüs adı verilir. Bu boşlukların burun içine açılan kanallarında tıkanıklık oluşması sonucu ortaya çıkan iltihaplanmaya da sinüzit denir. Sinüzit, akut ya da kronik olmak üzere iki şekilde görülebilir.

Sinüzit Belirtileri

Sinüzit genelde soğuk algınlığı sonrasında görülür. Akut sinüzit belirtileri şu şekildedir:

  • Burun tıkanıklığı
  • Göz çevresinde ağrı
  • Ağız kokusu
  • Kuru öksürük
  • Yeşil, sarımsı ya da kanlı burun akıntısı
  • Yanak ağrısı
  • İstisnai olarak ateş

Kronik sinüzitte ise, burun ve geniz akıntısı daha koyu, koku alamama, geceleri artan öksürük ve uzun süren burun tıkanıklığı görülür. Kronik sinüzitin belirtileri daha ağır olmakla birlikte daha uzun sürelidir.

Sinüzit Nasıl Teşhis Edilir?

Sinüzit teşhisi için öncelikle gerekli test ve muayeneler yapılır. Burun mukozalarının muayene esnasında şiş ve kızarık olduğu gözlemlenir. Sinüsler oldukça hassastır. Tam teşhis için endoskopik muayene yapılır. Bu sayede sinüslerin burun içine hangi kısma aktıkları daha net şekilde görülebilir. Günümüzün etkili tanı yöntemlerinden bilgisayarlı tomografi de, sinüzit teşhisinde kullanılmaktadır.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinüzit tedavisi hastalığın başındaysa genelde antibiyotik ile tedavi edilir. Sinüslerin boşalmasını kolaylaştıracak burun damlaları ile hastanın sağlık durumuna göre verilecek ağrı kesicilerle antibiyotik tedavisi desteklenir. Alerjik durumlarda alerjen ilaçlar verilir. Doğal bir yöntem olarak buruna tuzlu su çekmeyle de sinüsler temizlenebilir.

Kronik sinüzitin tedavisi akut sinüzite göre daha uzun sürelidir ve kullanılan antibiyotikler daha da güçlüdür. Bazı durumlarda kronik sinüzit için cerrahi yöntemler de uygulanabilir. Açık ameliyat, endoskopik ameliyat ve sinüs lavaj (burnun yıkanması), uygulanan cerrahi yöntemlerdir. Kronik sinüzit, akut sinüzit kadar sık görülmez.

Sinüzit için evde uygulanabilecek doğal tedavi yöntemleri de mevcuttur ve bu yöntemler antibiyotik tedavisinden daha hızlı sonuç almayı sağlar. Bol su içmek, doğal yollarla sinüzit tedavisi arasında ilk sırayı alır. Bol sıvı tüketilmesi, burun mukozasının yumuşamasını sağlar, boşalmasını kolaylaştırır. Bulunulan ortamın nemlendirilmesi, ikinci bir doğal tedavi tekniğidir. Bunun için soğuk nem makinelerinden destek alınabilir. Onun haricinde klasik soğuk algınlığı durumunda olduğu gibi bol C vitamini alımı, dinlenme ve buhar desteğiyle tedavi desteği sağlanabilir.

Sinüzitin tedavisi kadar önlenmesi de önemlidir. Sağlıklı bir beslenme planıyla kişilerin bağışıklık sistemi güçlendirilebilir. Sigaradan uzak durulup, soğuk algınlığı belirtisi taşıyan kişilere yaklaşmayarak da sinüzite yakalanmayı önleyebilirsiniz. El temizliğine dikkat etmek ve ortam havasını sürekli nemli tutmak, sinüzit riskine karşı alınabilecek önlemlerdir.

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap