Sık İdrara Çıkma
İçindekiler
Normal İdrara Çıkma Aralığı Nedir?
Günlük olarak tüketilen sıvı gıdalarla, boşaltım sistemi tarafından vücuttan atılan toksinler arasında bir denge bulunmaktadır. Vücutta gerekli olmayan maddeler, dışkı ya da idrar yoluyla dışarı atılır. Kişilerin günlük olarak çıkardığı idrar miktarı, böbreklerin işlevini yerine getirip getirmediğinin ve metabolizmanın sağlıklı çalışıp çalışmadığının göstergesidir. Sağlıklı bireyler günlük olarak 4 ya da 8 kez idrara çıkar. Gün içinde idrara çıkma sayısı olması gerekenden fazlaysa, bir takım sağlık sorunlarının varlığından şüphelenebiliriz. Sık idrara çıkma ya da idrarını tutamama sorununu hayatının belirli bir döneminde herkes yaşamıştır. Farklı zamanlarda ve farklı sebeplere bağlı olarak oluşan idrara sık çıkma durumunu, genelde çoğu kişi önemsemez, ta ki durum, günlük yaşam kalitesini bozana kadar.
Sık İdrara Çıkmanın Nedenleri Nelerdir?
Aşağıdaki faktörler, sık idrara çıkma nedenleri arasında yer almaktadır.
- Obezite veya aşırı kilolu olma
- Genetik faktörler
- Kabızlık
- İlerleyen yaş
- Sistit
- Şeker hastalığı (diyabet)
- Zor geçen doğum süreci
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Böbrek taşları
- Safra kesesi taşları
- Kabızlık
- Prostat büyümesi
- Bazı ilaçların sürekli kullanımı
- Alzheimer hastalığı
- Menopoz
- Vajinal enfeksiyonlar
Sık İdrara Çıkma Nasıl Teşhis Edilir?
Teşhis için öncelikle hastanın öyküsü dinlenir. İdrar kaçırmanın başladığı zaman ve gün içinde idrara çıkma sıklığı detaylı olarak dinlenir. İdrar kültürü, idrar tahlili, kan şekeri ve ultrason olmak üzere detaylı tahliller yapılır. Hastanın öyküsüne göre doktor başka bir hastalığın varlığından şüpheleniyorsa, istediği tahliller de ona göre değişiklik gösterecektir. Yapılan test ve muayeneler sonucunda, doktor tarafından uygun görülen tedaviye başlanır.
Sık İdrara Çıkma Nasıl Tedavi Edilir?
Sık idrara çıkma tedavisi için öncelikle sorunun kaynağının tespit edilmesi gerekir. Belirtilen testler yapıldıktan sonra idrara sık çıkma teşhisi konulur ve nedeni anlaşılır. Fazla kilolu olanlarda idrar problemlerinin önüne geçmek için diyet programları uygulanır. Kabızlığa bağlı durumlarda meydana gelen sık idrara çıkma sorunu için genelde ilaç tedavisi uygulanır. Şeker hastalarının yaşadığı idrar sorunlarında hastanın ilaç ve diyet listelerinde değişiklik yapılır.
İdrara sık çıkma genel olarak enfeksiyonlardan dolayı oluşur. Bu durumda da etkili tedavi şekli antibiyotik tedavisidir. Belirli bir tedavi süreci sonrasında kişinin gün içinde idrara çıkma sıklığının normalleşmesi sağlanır. Uygulanan tedavi türü ne olursa olsun mesane kaslarının güçlendirilmesi için doktorlar tarafından düzenli olarak egzersiz önerilmektedir. Pelvik egzersiz ile mesane kaslarını güçlendirecek egzersiz hareketleri, sık idrara çıkma tedavisi olarak kişilerin yaşam kalitesine doğrudan katkı sağlamaktadır. İdrara sık çıkmanın pek çok nedeni olabileceğinden, kesin teşhis ve doğru tedavi için muayene süreci büyük önem taşır.
Üroloji Uzmanı