Omuz ağrısı da bel ağrısı gibi en yaygın görülen ağrılardan biridir. Omuz ağrısından söz edilen durumlarda kişinin kolunda sürekli ya da ara ara oluşan bir ağrı olabilir. Herhangi bir şey kaldırırken, saç tararken ya da uykuda dönerken kendini hissettirir. Omuz ağrısının temel sebebi, yumuşak doku zedelenmesidir. Daha çok darbelere bağlı olarak oluşur. Nadiren de olsa kol ağrısının altında eklem hastalıkları, omurga zedelenmesi, kalp krizi, akciğer hastalıkları ve omurganın hasar görmesi gibi ciddi sebepler yatıyor olabilir.
Ağır yük kaldırılması, darbeler, vücudun hep tek tarafına doğru yatılması, omuz bölgesini zorlayacak egzersizler ve oturuş bozuklukları omuz ağrısının nedenleri olarak bilinir.
Omuz Ağrısında Hasta Şikayetleri
Omuz ağrısı yaşayanlar, omuz hareketlerinde kısıtlılık yaşarlar. Giyinme ve soyunma aktivitelerini dahi yerine getirmekte zorlanırlar. Ellerini sırt bölgesine doğru uzatmaları da hayli zor olmaktadır. Omuz çevresindeki kasların hasar almasından dolayı ortaya çıkan ağrı durumunda omuz bölgesinde güç kaybı ve dirençsizlik ön plana çıkmaktadır. Omuz ağrısının sebebi ve şiddeti ne olursa olsun mutlaka bir doktora görünülmelidir. Çünkü geçmeyen omuz ağrısının varlığı durumunda, iç organlardan birinde oluşan hasarın omuza yansıdığı ihtimali düşünülmelidir.
Omuz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Diğer tüm hastalıklar gibi omuz ağrısı için de tedaviye başlanmadan önce tam teşhis koyulmalıdır. Omuz ağrısına neden olan yanlış hareketlerin bilinmesi, tedavi sürecini kolaylaştıracaktır. Omuz ağrısının tedavisi, ağrının nedenlerine göre yapılır. Kişilerin yaşam kalitesini düşüren ve günlük hayattaki aktivitelerini yerine getirmesini engelleyen omuz ağrısıyla günümüzde sıklıkla karşılaşıyoruz. Kas zorlanması sebepli omuz ağrıları bir iki gün içinde, herhangi bir müdahaleye gerek kalmaksızın iyileşir. Ancak ağrı iki günden fazla sürüyorsa, sıkıntılı bir durumun varlığından şüphelenilip doktora gidilmelidir. Özellikle travmalar sonucunda gelişen omuz ağrısı için acil müdahale gerekir.
Omuz ağrısı şikayetiyle doktora başvurulması durumunda hekim, hastanın detaylı öyküsünü dinler. Fiziki muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemleriyle teşhis koyulur. Gelişmiş tanı yöntemleriyle ağrının sebebi belirlendikten sonra omuz ağrısı tedavisi için plan hazırlanır. Bazı durumlarda sadece ağrı kesici ilaçlar tedavi için yeterli olur. Ancak bazı durumlarda ise daha profesyonel tedavi gerekebilir. Eğer ağrı omuz ekleminin hasarından kaynaklanmıyorsa, multidisipliner bir yaklaşımla altta yatan sebep belirlenir. Omuz ağrısı, teşhisi koyulduktan sonra uygun yöntemle tedavi edilir. Altta yatan sebep ne olursa olsun omuz ağrısı, gelişmiş tedavi seçenekleri sayesinde hem kısa sürede hem de iyileşme sürecini kısaltacak şekilde tedavi edilebilir.