Doktor Uzman / Sağlık Kenti Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Nezle ve Gripten Nasıl Korunabiliriz?

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte hafiften burun akıntısı ve halsizlik şikayetleri de başlar.

İçindekiler

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte hafiften burun akıntısı ve halsizlik şikayetleri de başlar. Sonbaharda havaların yavaştan soğumaya başlamasıyla insan vücudu, oluşan ısı değişimine uyum sağlamaya çalışır. Nasıl ki sonbaharda ağaçlar yapraklarını döküyorsa, insan vücudu da kış mevsimine hazırlık için büyük bir dönüşüme giriyor. Bu durum, bazı kişilerde bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olur. Sonuç olarak da grip ve nezle oluşumu kaçınılmaz hale gelir. Çocuklar başta olmak üzere kronik rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlıları daha çok etkileyen grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarından korunmak mümkün. Birçok kişinin yakındığı hastalıklara yakalanmak istemeyen ya da daha hafif atlatmak isteyenler, nezle ve gripten nasıl korunabiliriz konusunda araştırma yapıyor. Buna verilecek cevap aslında oldukça basit. Yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle bağışıklık sistemini güçlendirerek kendimizi kış hastalıklarına karşı doğrudan koruma altına alabiliriz.

Grip ve nezle, toplum içinde en çok görülen hastalıklardan biri olduğu ve kolay şekilde tedavi edilebildiği için çoğu kişi tarafından önemsenmiyor. Ancak basit gibi görünen bu hastalıklar, her yıl dünya genelinde yaklaşık 500 bin kişinin ölümüne sebebiyet vermekte. Bunun altında kronik hastalıklar ve bağışıklık sisteminin zayıf olması yatıyor.

O zaman ne yapıyoruz?

 Nezle ve gripten korunmanın yolları nelerdir onları öğreniyoruz.

Öncelikle bağışıklık sistemi ne kadar düşükse, nezle ve gribe yakalanma riski de aynı oranda yüksektir. Bu nedenle işe, vücut direncini arttırmakla başlıyoruz. İdeal beslenme düzeni, kaliteli bir uyku ve bol sıvı tüketimi, bağışıklığı güçlendirmenin en hızlı yolları.

Hastalıktan korunmak için ayrıca, yaşam alanları belirli aralıklarda havalandırılmalı ve temiz tutulmalı, kalabalık alanlardan mümkün olduğunda uzak durulmalı. Bazı kişilerde vücudun ihtiyacı olan B, C ve D vitaminleri doğal yollarla karşılanamıyor. Bu durumda vitamin takviyesi yapılması doğru olacaktır.

Günlük aktif, hafif tempolu yürüyüşler vücut bağışıklığını güçlendirici etkisiyle hastalıklara yakalanma riskini düşürür. Bulunulan ortamın ideal sıcaklığının korunması da, grip ve nezleden korunmak için yapılabilecekler arasında. İdeal oda sıcaklığı genelde 20-25 derecedir. Hasta kişilerin hapşırma ve öksürme gibi eylemleri sırasında ellerini ağzıyla kapatması, hastalığın başkalarına da bulaşma riskini azaltacaktır.

Kış hastalıklarından korunmak herkesin kendi elinde. Kişisel temizliğe dikkat ederek, uyku ile beslenme düzenini günlük bir rutine oturtarak ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak bağışıklık sistemini güçlendirebiliriz. Hastalıklardan korunmanın en iyi yolu doğal yolları seçmektir. Sağlıklı yiyecekler tüketmek ve durağanlaşmış yaşam tarzını biraz değiştirmekle hastalıklara karşı vücudu korumak fazlasıyla mümkün olmaktadır.

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap