İçindekiler
Metabolizmayı hızlandırmak denildiğinde genelde herkesin aklına zayıflamak gelir. Ancak metabolizmanın hızlı çalışması, kilo vermeye yardımcı olduğu kadar sağlıklı bir yaşam için de gerekli. Sağlıklı yaşam konusunda düzenli ve dengeli beslenme her zaman öne çıkıyor. Bunun amacı, vücudun metabolizma düzenini sağlamaktır. Kişilerin kendi cinsiyeti, yaşı ve vücut yapısına göre metabolizma hızının uygun olması, hem vücut sağlığı hem de kilo dengesinin korunabilmesi yönünden önemlidir. Her insanın metabolizması farklıdır ve cinsiyetten yaş faktörüne, vücut ağırlığından kronik hatalıklar ve kullanılan ilaçlara kadar birçok faktör, metabolizma hızını etkiler. Bunun haricinde bazı yöntemleri deneyerek metabolizma hızlandırılabilir. Evde uygulanabilecek, maliyetsiz ve basit tekniklerle vücut işleyişini düzene sokma fikri ne kadar güzel değil mi?
Metabolizmayı hızlandırmanın yolları neler denildiğinde ilk olarak su tüketimi akla gelir
Kişiler hangi diyeti uygularsa uygulasın, yaşı, kas kütlesi ve cinsiyeti ne olursa olsun metabolizma hızlandırmanın tek ve değişmez kuralı bol su tüketimi. Vücudun sıvı kaybetmesi, metabolizmayı yavaşlatır. Günlük olarak yeterli miktarda su tüketilirse, toksik maddelerin vücuttan atılması büyük ölçüde kolaylaşır.
Az ve sık beslenmek, kan şekerini dengeler, metabolizmanın hızlı çalışmasına katkı sağlar. Kişi uzun süre aç kaldığında, bir sonraki öğünde ister istemez daha çok besin tüketecektir. Bu da metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Yiyeceklerin ağızda iyice çiğnendikten sonra yutulması da, metabolizmayı hızlandırmak için yapılabilecekler arasında.
Metabolizma hızını arttırmak için öncelikle kas kütlenizi arttırmanın gerekli olduğunu sanırım biliyorsunuzdur. Bunu da protein tüketimini arttırarak kolaylıkla yapabilirsiniz. Kas kütlesini yeterli derecede protein tüketmezseniz arttıramazsınız. Proteinler vücutta çok uzun süre sonra sindirilebildiğinden, vücut daha çok enerji harcar. Bu da metabolizmayı doğrudan hızlandırır. Sağlıklı ve hızlı bir metabolizma için günlük olarak ihtiyacınız olan kadar yumurta, süt, kırmızı ve beyaz eti, beslenme düzeninize dahil edin.
Gıda çeşitliliği de, metabolizma hızı üzerinde etkili olan bir faktör. Besin çeşitliliği, metabolizmayı aktif hale getirir. Her gün aynı besinleri almak bir süre sonra metabolizmayı yavaşlatır. Bu yüzden beslenme düzeninde küçük değişiklikler yaparak besin çeşitliliği arttırılabilir.
Fiziki aktivite de bir diğer metabolizma hızlandırma seçeneği. Ancak bahsettiğimiz, günlük sıradan hareketler değil, ‘’egzersiz’’ diye tabir edilebilecek düzenli hareketler. Haftada en az dört gün ve yaklaşık bir saat olmak üzere uygulanacak egzersiz hareketleri, hayatı aktifleştirmeye yardımcı olacaktır. Hareket olmadan sadece beslenmeyle metabolizmayı harekete geçirmek maalesef yeterli değil. Düzenli egzersiz, kas kütlesini arttırıcı etkiye sahiptir.