Doktor Uzman / Sağlık Kenti Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin.

Kronik Halsizlik Sendromu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Hepimiz yoğun bir iş gününün ardından yorulduğumuzu hissederiz. Akşam olup da dinlenme zamanı gelince, ne kadar yoğun bir gün geçirdiğimizi ve yorulduğumuzu anlarız.

Hepimiz yoğun bir iş gününün ardından yorulduğumuzu hissederiz. Akşam olup da dinlenme zamanı gelince, ne kadar yoğun bir gün geçirdiğimizi ve yorulduğumuzu anlarız. Ancak bazılarında bu yorgunluk, kronikleşmiş biçimde görülür. Geçmek bilmeyen halsizliklerin arkasında farklı sebepler yatıyor olabilir. Kronik halsizlik sendromu olarak nitelendirilen bu durumla başa çıkabilmek için öncelikle altta yatan sebebin bilinmesi gerekir. Yorgunlukla ilgili başka belirtilerin de olup olmadığı, sebebinin ne olduğu konusunda teşhis koyulmasında yardımcı olur. Yorgunluğa ek ciddi belirtiler varsa, bir doktora başvurmakta fayda var. Çünkü bazı zamanlarda önemsenmeyen yorgunluk, tehlikeli hastalıkların belirtisi olabilmekte.

Kronik yorgunluk nasıl tedavi edilir diyecek olursak, öncelikle kişinin beslenme düzeni, stres seviyesi ve uykusunu ne kadar aldığının bilinmesi gerekir. Geçici yorgunluk herkesin gün içinde yaşadığı sıradan bir durumken kronik yorgunlukta önemsenmesi gereken boyutta olabilir. Kronik halsizlik, kişinin bilinen bir hastalığı yokken 6 aydan fazla süren halsizlik olarak tanımlanır. Bu durumda kişi sürekli bir uyku halinde, kas ağrıları çeken mutsuz biri olabilir. Kronik halsizlik sendromu daha çok bayanlarda ve 20 ile 40 yaş arasında görülen yeni çağ hastalıklarından.

Kronik yorgunluğun en yaygın sebebi kansızlıktır. Vücuttaki hemoglobin eksikliği, kişilerin kendini sürekli halsiz hissetmesine sebep olur. Bunun için doktor muayenesi ve tedavisi şarttır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra gerçekleştirilen tedavi sonrasında halsizlik hissi giderilebilir. Buna ek olarak tıbbi tedavi pekmez, ceviz, domates ve yeşil yapraklı sebzeler olmak üzere demir içeren gıdalarla desteklenebilir.

Tiroit hastalıkları, bazı kalp ve damar hastalıkları, uyku bozukluğu, onkolojik hastalıklar ve depresyon, kronik yorgunluğun diğer sebepleridir. Kronik halsizlik sendromunda görülen belirtilerin farklı bir hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için detaylı bazı tetkikler yapılır. Tetkikler sırasında hastanın hikayesi doğru teşhis için önemli bir ipucudur. Basit gibi gelse de aslında kronik yorgunluk teşhisi, alanında uzman bir doktor ekibi ile koyulur. Hastalık haricinde kişinin psikolojik durumu ve uyku düzensizliği de kronik halsizliğe sebep olabileceği için iyi değerlendirilmelidir.

Kronik Yorgunluk Nasıl Tedavi Edilir?

Kronik yorgunluk tedavisi yapılırken öncelikli amaç, kişinin yaşam kalitesini bozan semptomları iyileştirmektir. Hastalığın altında yatan sebep ciddi değilse, psikolojik destek ve yaşam düzeninde değişiklikler yapılacak şekilde bir tedavi planlanır. Hastalığın tedavisinde hasta ve ailesi ile hekimler iş birliği halindedir. Stresi azaltmak, düzenli egzersiz yapmak, uyku düzenini sağlamak, bol sıvı tüketmek, güneş ışığı almak ve kafein içeren içeceklerden uzak durmak, kronik halsizliğin tedavisinde bireysel olacak yapılabilecek şeylerdir.

Yazar Hakkında

Doktor Uzman
Doktor Uzman Aradığınız en iyi doktoru hızlıca bulun, size en yakın uzmanları keşfedin, hastalığınız hakkında doktorlarımızın paylaştığı makaleleri okuyun ve hemen bir randevu oluşturun! Yazara Ait Tüm Yazılar »

Yorum Yap