Karaciğer yağlanması kadın ve erkeklerde aynı oranda görülen bir hastalıktır. Hastalık, karaciğeri oluşturan hücrelerin, gerektiğinden çok daha fazla yağ biriktirmesi şeklinde tanımlanır. Karaciğer, vücudumuzun en büyük ve aynı zamanda en önemli işleve sahip organlarından biri. Vücuttaki işlevi, zararlı maddeleri süzmek ve zararsız hale getirerek vücuttan atmaktır. Vücuttaki zararlı madde miktarı ne kadar çoksa, karaciğer de o kadar fazla çalışır. Ancak bazı durumlarda yoğun işlev gören karaciğerin, metabolizmaya bağlı sebepler yüzünden depoladığı yağda artış görülür. Buna karaciğer yağlanması denir. Yağ oranının artması ise, karaciğerde iltihaplanma meydana getirir. Bu da ilerleyen dönemlerde karaciğer yağlanmasına sebep olabilir. Karaciğer yağlanması neden olur sorusuna yanıt arayanlar için genelde alkole bağlı oluştuğunu söyleyebiliriz. Karaciğer yağlanması, alkole bağlı sebepler ve diğer sebepler olmak üzere iki sebepten dolayı oluşur.
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri
Karaciğer yağlanması ilk evrelerde herhangi bir belirti göstermeyebilir. İlk zamanlarda hastaların günlük yaşamlarında aksamaya sebep olmaz. Ancak hastalık ilerledikçe ve yağ oranı arttıkça, karaciğer yağlanmasının belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Karnın üst tarafında basınçla kendini gösteren hastalık, karaciğerin büyüdükçe çevre organlara baskı yapmasından dolayı da doluluk hissine sebep olur. Halsizlik, karın bölgesinde ağrı, çabuk yorulma, iştahsızlık, sarılık, mide bulantısı ve kusma, ileri derecedeki karaciğer yağlanmasının belirtileridir. Nadir olarak ciltte kızarıklık ve pullanma şeklinde de kendini gösterebilir.
Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi
Karaciğer yağlanmasının tedavisi için öncelikle teşhis koyulması gerekiyor. Eğer hasta fazla kiloluysa, önce kilo dengesinin sağlanması için diyetisyene başvurulur. Düzenli uygulanacak fizik tedavi programıyla hastanın ideal kiloya gelmesi sağlanır, sonrasında gerekli tedaviye başlanır. Şeker hastalarında ise öncelikle insülin ilaçlarında değişiklik yapılıp kan şekeri dengesi sağlanarak hasta takip altından tutulur. Karaciğer yağlanması için doğrudan bir ilaç tedavisi şekli yoktur. Uygulanacak bireysel yöntemlerle hastalığın olumsuz etkileri önlenmeye çalışılır. Bu durumda hekimin tavsiyelerine birebir uyulmalıdır. Öncelikle alkol kullanımı varsa en kısa zamanda bırakılmalıdır. Sonrasında bir sağlıklı beslenme listesi oluşturularak yeme-içme düzenine dikkat edilmelidir. Sağlıklı beslenme ve düzenli spor, karaciğer yağlanmasının tedavisi için en etkili iki yöntemdir. Sağlıksız, çok şekerli ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durularak sağlıklı gıdalar tüketilirse, bir de beslenme düzeninde her çeşit yiyeceğe yer açılırsa karaciğer yağlanmasının vücuda vereceği hasarların önüne geçilebilir. Sadece beslenme düzeni ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle karaciğer yağlanması tedavi edilebilecekken, gerekli özen gösterilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir.