Boyun Fıtığı
İçindekiler
Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun fıtığı, boyun omurlarındaki disklerin, çeşitli sebeplerden kaynaklanan yıpranma, yırtılma ya da yerinden kayma gibi nedenlerle deformasyona uğraması ve buna bağlı olarak ağrı ve fonksiyon gibi rahatsızlıklarla kendini gösteren bir klinik tablodur.
Boyun Fıtığı Nasıl Ortaya Çıkar?
Boyun fıtığı bilgisayar başında hareketsiz şekilde çok uzun zaman geçirmenin yanı sıra, zorlama, travma, kaza ya da yaşın ilerlemesine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Diskin fonksiyonu bozuldukça dış tabakada yırtılmaya sebep olur. Disk merkezi oluşan yırtıktan çıkıp omurilik kısmına taşar ve bunun sonucunda da boyun fıtığı meydana gelir.
Boyun Fıtığı En Çok Kimlerde Görülür?
Masa başı bir işiniz varsa ve hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, doğrudan boyun fıtığı riski altındasınız demektir. Boyun fıtığı genellikle 20 ila 40 yaş arası kişilerde ve özellikle yoğun çalışma temposu yaşayanlarda görülür.
Boyun Fıtığının Nedenleri Nelerdir?
Boyun fıtığının nedenleri arasında uzun süre masa başında vakit geçirmek ilk sırada gelir. Bununla birlikte vücudunu gün içinde çok kullanan kişilerde de görülme riski fazladır. Ters bir hareket yapılması, ağır bir yük kaldırılması, trafik kazası, yüksekten düşme, itme kuvvetine yönelik çalışma temposu gibi nedenler, boyun fıtığına neden olabilmektedir. Bununla birlikte son zamanlarda hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen cep telefonlarının uzun süreli kullanımı da boyun fıtığı açısından tehdit oluşturmaktadır. Boyun eğik şekilde çok uzun süre ekrana bakmak ya da telefonla konuşurken birçoğunun yaptığı gibi telefonu boyna kıstırmak, boyun fıtığına davetiye çıkarmakla eş değerdedir. Kesin olarak belirtilmese de boyun fıtığının oluşmasının sebepleri arasında genetik faktörler de sayılmaktadır.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
Boyun fıtığının belirtileri, kişilerin günlük aktivitelerini yerine getirmesinde zorlanacağı kadar şiddetli olabilir. Aşağıda sıralanan belirtiler, boyun fıtığı belirtileri olarak bilinmektedir;
- - Ağrı: Boyun ağrısı başta olmak üzere sırt, kol ve omuza yayılan şiddetli ağrı gözlenir.
- - Hareket Kısıtlılığı: Özellikle el becerilerinde giderek zayıflama görülür.
- - Uyuşma: Özellikle kol ve parmaklarda uyuşma görülür.
- - His ve Kuvvet Kaybı: El ve kol kaslarında kuvvet kaybı yaşanır.
- - Elektriklenme
- - Kol kaslarında incelme
- - Reflekslerde zayıflama
Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?
Boyun fıtığının tedavisi için öncelikle tanı konulması gerekir. Ağrının cinsi ve bölgesini tespit edecek birtakım tanı yöntemleri uygulanır. Buna ek olarak duyu ve kuvvet kaybı gibi bulgular da değerlendirilmeye alınarak teşhis koyulur.
Boyun fıtığına bağlı olan ağrı ve his kaybı olan kişiler için günümüz teknolojisinde tedavi seçenekleri mevcuttur. Boyun fıtığı tedavisinde, ilk önce ağrıyı azaltmaya yönelik olarak, genelde ilaç tedavisi uygulanır. Boyun fıtığında ağırlıklı olarak fizik tedavi uygulaması ile tedavi süreci uygulanır. Bu uygulamalar, Fizik Tedavi uzmanı önderliğinde fizyoterapistler yardımıyla yapılır.
İlaç ve fizik tedavi uygulamasından sonuç alamayanlar için en son çare boyun fıtığı ameliyatıdır. Operasyonla sinire baskı yapan disk çıkarılır. Boyun fıtığı ameliyatı, günümüz teknolojik gelişmelerinin doğal bir sonucu olarak son zamanlarda daha kolay ve iyileşme sürecini kısaltacak şekilde yapılabilmektedir.
Uzm. Dr. Ayşegül BAŞAR
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon