Böbrek, göğüs kafesinin altında, sırt bölgesine yakın şekilde ve omurganın iki tarafında bulunan organımızdır. Vücut işleyişinde böbrekler yaşamsal göreve sahiptir. Ancak, diğer bütün organlarda olduğu gibi böbreklerde de zaman zaman ağrı görülebilir. Öyle ki bu ağrı, bacağa da vuran ve geceleri uyutmayacak kadar şiddetli bir ağrı olabilir. Vücudun fazla sıvısını dışarı atmak gibi hayati bir işleve sahip böbreklerde oluşan ağrı, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Böbrek ağrısı neden olur sorusuna tıbbi olarak dehidrasyon, böbrek taşı, kist, polikistik böbrek hastalığı, enfeksiyon ve hidronefroz gibi cevaplar verilebilir. Hepsi de acil tedavi gerektiren ciddi durumlardır.
Böbrek Ağrısı Belirtileri
Böbrekler de en az kalp, beyin ve mide gibi önemli görevlere sahiptir. Böbreklerde oluşan ağrı çoğu zaman sırt ağrısıyla karıştırılır ancak böbrek ağrısını sırt ağrısından ayıran önemli belirtiler vardır. Kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde bozan ağrı, çok güçlü ve şiddetli bir ağrıdır. Böbrek ağrısı çekenlerin günlük hayatı tamamen sekteye uğrar dersek de abartmış olmayız. Özellikle günde yeterli miktarda su tüketmeyenler böbrek ağrısını daha sık yaşarlar. Ancak ağrının tek sebebi su içmemek de değildir. Böbrek ağrısı belirtileri sadece şiddetli kramp değil aynı zamanda halsizlik, titreme, üşüme, kusma ve mide bulantısını da beraberinde getirebilir.
Böbrek Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek ağrısının tedavisi konusunda net bir şey söyleyebilmek için altta yatan sebebin belirlenmesi gerek. Çünkü uygulanacak tedavi, hastalığın sebebine yönelik olmalıdır. İltihaplanma ya da dehidrasyon gibi durumlarda tedavi daha kolayken, böbrek ağrısının nedeni kanser de olabilir. Bu durumda uygulanacak tedavi de uygulama süreci de değişecektir. İdrar tahlili ve ultrason, böbrek ağrısında teşhis koymak için istenen tahlillerdir. Enfeksiyon durumunda genelde antibiyotikli ilaç tedavisi uygulanır. Eğer böbrek taşı gibi bir durum varsa, ağrı kesiciler ya da farklı içerikte ilaçlar köklü çözüm olmayacaktır. Bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir.
Böbrek yetmezliği, böbrek kanseri ve fonksiyon bozukluğu gibi daha ciddi durumlarda tamamen farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Böbrek ağrısı, ciddi sonuçlar doğurabilecek önemli bir ağrıdır. Bu nedenle mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidip gerekli teşhis koydurulmalıdır. Teşhis sonrası basit sebeplerden kaynaklanan ağrılarda, evde denenecek bazı yöntemlerle ağrıyı hafifletmek mümkün olabilir. Ayakları sıcak tutmak, böbrek bölgesine sıcak kompres yapmak, idrar söktürücü kürler uygulamak, yeterli miktarda su tüketmek, idrarı geldiği anda dışarı atmak tutmamak, tuzu azaltmak ve düzenli spor yapmak, böbrek ağrısının doğal tedavisi sayılabilir.