Sanat Terapisi Nedir?
Sanat terapisi, sanatın bir veya birden fazla yönü kullanılarak uygulanan bir terapi çeşididir. Bu terapide sanatın dışavurumcu yanı kullanılmaktadır. Resim, müzik, edebiyat ve kolajlar gibi birçok yöntem kullanılmakla beraber, terapinin konusuna göre yöntemler farklılık gösterebilmektedir. Bireylerin günlük hayatlarında dile getiremedikleri birçok şeyi sanat yoluyla ortaya çıkarmak, terapinin esas amacıdır.
Sanat Terapisi Nasıl Ortaya Çıktı?
1950’lerde ortaya çıkan sanat terapisinin dayandığı geçmiş oldukça ilgi çekicidir. Geçmişte mağaralara kazınan resimler, o dönemde yaşayan insanların hayatlarını sanat yoluyla aktardıklarını gösteriyor. Araştırmalar, sanatın insanı iyileştirdiğine dair birçok veri sunmaktadır. Sözle ifade edilemeyen birçok şeyde sanatın bir araç olarak kullanılması terapilere farklı bir yön kazandırmaktadır.
Sanat Terapisi Nasıl Uygulanır?
Sanat terapisi, bir kişiyle çalışılabileceği gibi, birçok kişi ile aynı anda da uygulanabilir. Terapi, şimdi ve burada ile çalışır ve yaratıcılığı harekete geçirir. Bir seans üç aşamada yapılır:
İlk aşama: Nefes egzersizi, yürüyüş, hareketler ve meditasyon gibi bazı egzersizler yapılır. Katılımcıların şu ana gelmesi, şu anın farkında olmaları ve kendi fikirlerinin bilincinde olmaları istenir.
İkinci aşama: Terapistin yönergesiyle sanatsal aktivite gerçekleştirilir.
Üçüncü aşama: Ortaya çıkan eserle ilgili konuşulur. Eğer bu çalışma grup olarak yapıldıysa, bir çember oluşturulur ve katılımcıların yaptıkları eserle ilgili konuşmaları beklenir. Böylelikle bilinç dışı içerik bilince getirilir.
Sanat Terapisi Kimlere Uygulanabilir?
Sanatın bir kısıtlaması yoktur; her yaştan bireye uygulanmaktadır. Ancak, üstesinden gelemediğimiz durumlarda sanatın iyileştirici yönünün çok fazla olduğu görülmüştür. Aynı zamanda çocuklarda bir ifade etme yolu olarak kullanılmaktadır. Örneğin, cinsel tacizin ne demek olduğunu öğrenmemiş çocuklarda, resim bir araç olarak kullanılabilir. Sadece taciz değil, ifade edilemeyen tüm durumlarda sanat sıkça kullanılmaktadır. Bu terapi için herhangi bir psikolojik rahatsızlığınızın olmasına gerek yoktur. Günlük hayatın stresi ve yaşadığımız her türlü problem için sanat terapisi kullanılmaktadır.
Sanat Terapisinin Faydaları Nelerdir?
Sanat terapisi, akıl sağlığının yanı sıra duygusal ve sosyal sağlığın da gelişebileceği bir alandır. Duygusal sağlığa çalışılması, kişilerin iletişim kurmasını kolaylaştırmaktadır. Kişilerin iletişimlerini geliştirmesi, kendilerini daha iyi tanımalarına yardımcı olur. Bireyin kendisiyle olan iletişiminde farkında olmadığı, gizli kalmış yönlerin ortaya çıkması, kendilerini daha iyi tanıyabilme fırsatı sunar. Sanat terapisi, kişilerarası sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlamaktadır. Dile getirmekten korktuğumuz durumlar için sanat, daha yumuşak bir geçiş olanağı sağlar. Böylelikle kaygı seviyesi azalır ve kişilerin duygular üzerindeki kontrolü artar.