Pedodonti Nedir?

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) Nedir?

Pedodonti, bebeklerin, çocukların ve özel bakım gerektiren (engelli) bireylerin ağız ve diş sağlığı sorunları ile uğraşan diş hekimliğinin bir anabilim dalıdır. Yeni doğan (0-28 gün) döneminden başlayıp adelosan (10-18 yaş) döneminin bitimine kadar olan süreçte, çocuğunuzun ağız-diş bölgesindeki sorunlarının çözümü ile çocuk diş hekimi ilgilenir.

Çocuk Diş Hekimliği Tercihinin Önemi

Çocukların ilk diş muayenelerinin ve tedavilerinin çocuk diş hekimi tarafından yapılması, ileride oluşabilecek diş hekimi korkusunu ortadan kaldırarak, daha uyumlu ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli bireyler olmasına önemli bir adım atar. Pedodontistler, doğru psikolojik yaklaşımlar ile önce çocuğun sevgi ve güvenini kazanmayı, daha sonra kolaydan zora, kademeli bir tedavi ile ağrısız bir şekilde diş tedavilerini gerçekleştirmeyi hedefler.

İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bebeklerde ilk süt dişinin sürmesi ile birlikte, en geç 1 yaşından itibaren bir diş hekimi muayenesi gerekmektedir.

Bebeklerin Dişlerini Ne Zaman Fırçalamaya Başlamalıdır?

Bebeklerin diş ve diş etleri, ilk süt dişinin sürmesi ile birlikte (ortalama 6. ay) temizlenmelidir. Bir yaşından itibaren yaşına uygun diş fırçası ile macunsuz ve/veya gerekli durumlarda yaşına uygun oranda florür içeren diş macunu kullanılabilir.

Süt Dişleri Neden Çürür?

Diş çürüğü bulaşıcı ve enfeksiyöz bir hastalıktır. Bu enfeksiyon, çocuğa ilk olarak aile üyelerinden geçer. Eğer anne ve babada diş çürüğü ve diş eti hastalıkları varsa, çocuk da risk altındadır.

Süt dişleri, normal dişlere oranla daha fazla organik madde içerdiğinden daha kolay ve hızlı çürür. Genellikle çocuklar, çürüğün erken dönemlerinde pek tepki vermezler. Ancak çürük ilerledikçe, soğuk ve tatlıya karşı duyarlılık artar ve çürük dişlerde ağrı başlar. Ağrı, özellikle yemeklerde artar; çünkü çürük içindeki yemek artıkları diş etine basınç yaparak ağrının artmasına neden olur. Bu dönemde tedavi yapılmazsa, çürük dişlerin iltihaplanması sonucu ciddi sıkıntılar oluşabilir.

Özellikle 3 yaşına kadar olan bebeklik döneminde, bebeğin geceleri biberonla beslenmesi, şekerli gıdalara batırılmış emziğin bebeğe verilmesi ve bu emziğin saatler boyu dişlerle temas etmesi diş çürüğüne neden olan önemli faktörlerdir. Ayrıca, ek gıdaya başlanmasıyla birlikte erken yaşta çocukların market ürünlerini tüketmeye başlaması da çürük sürecini hızlandırmaktadır.

Sağlıklı Süt Dişleri İçin Neler Yapılmalıdır?

Çocuklarımıza tavsiye vermekten çok, örnek olmamız gerekmektedir. Akşam ve sabahları aksatmadan dişlerini fırçalaması konusunda yönlendirmeli ve gerekirse kontrol etmeliyiz. Dişlerin ebeveynlerle birlikte fırçalanması önemli bir adımdır. Çocuklar dişlerini fırçaladıktan sonra mutlaka anne baba tarafından kontrol edilmelidir.

Diş fırçalamaya özendirmek için renkli diş fırçaları ve çocuk diş hekimlerinin önerisi doğrultusunda uygun diş macunları alınabilir. Zararlı besinler konusunda çocukların bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Paketli ürünlerden uzak durulması, sağlıklı beslenme konusunda atılacak en önemli adımlardan biridir.

Önceki Yazı

Benzer Yazılar

Son Yazılar

Okula Başlayacak Çocuklar

Okula Başlayacak Çocuklar

Tavşanların Bakımı ve Beslenmesi

Tavşanların Bakımı ve Beslenmesi

Glüten Nedir?

Glüten Nedir?

Cilt Sağlığı

Cilt Sağlığı

Endometrial Hiperplazi

Endometrial Hiperplazi