Dişlerin Çürük Olarak Çıktığını Mı Düşünüyorsunuz?
Diş çürüğü, ağzın sağlıklı durumunun bozulmasına neden olan enfeksiyona bağlı bulaşıcı bir hastalıktır. Diş çürüğünün oluşabilmesi için dişin ağız içerisinde sürmüş olması, ağızda çürük yapıcı mikroorganizmaların bulunması ve bu mikroorganizmaların beslenebileceği yiyeceklerin düzenli olarak yenilmesi gerekmektedir.
Ailelerin Yanılgısı
Bazı aileler, çocuklarının dişlerinin çürük olarak sürdüğünü söylerler. Bunun nedeni, diş çürüğünün ilk görüntüsünün beyaz renkte olmasıdır. Yanlış beslenme ve dişlerin korunması için düzenli fırçalama yapılmadığında, bu beyaz çürükler kahverengi veya siyah çukurlara dönüşebilir.
Düzenli çocuk diş hekimine giden çocuklarda, çürükler beyaz renkte iken uzman tarafından fark edilip önlemler alınabilir. Özetle, dişler sürmeden önce çürümezler; beyaz çürüğün ilk görüntüsü fark edilmediği için aniden oluştuğu sanılır. Diş çürüğünün oluşabilmesi için dişlerin mutlaka sürmüş olması gerekir. Dişlerin üzerinde görülen tüm renklenmeler çürük değildir!
Bazen dişler sürerken üzerlerinin sarı, kahverengi veya siyah renkte olduğu görülebilir. Bu durum daha çok daimi dişlerde görülür ve genetik ya da diş oluşumuna zarar veren çeşitli dış koşulların neden olduğu gelişimsel bozukluklardır. Ayrıca, bazı durumlarda beslenme ya da ilaç kullanımı nedeniyle özellikle süt dişlerinde renklenmeler de olabilir. Bu durum, çocukların estetik kaygılar nedeniyle sosyal fobiler geliştirmesine neden olabilir.
Aileler tarafından bu durum diş çürüğü ile karıştırılabilir. Bu durumda aile mutlaka çocuk diş hekimine başvurmalı ve durumun neden oluştuğu hakkında bilgi almalıdır. Çocuk diş hekimine erken başvurulması, tedavinin daha kolay ve daha az maliyetli olmasını sağlar.
Diş Çürüğü Genetik Olabilir Mi?
Diş çürüğü genetik bir hastalık değil, mikroorganizmalar tarafından oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Dolayısıyla aileden çocuğa çürük genetik olarak değil, mikroorganizmalar ve yanlış yaşam biçimiyle geçer. Mikroorganizmalar, bebeğin dişleri sürmeden önce anne ya da bakıcının biberonu ağzına değdirmesi veya dudaktan öpmesiyle geçer.
Çocuk, aile ile aynı yaşam koşullarında yaşadığından, aile bireylerinin diş fırçalama alışkanlıklarının olmaması veya çürüğe neden olan beslenme alışkanlıkları, çocukta da aynı davranış biçiminin olacağı anlamına gelir. Bu nedenle, mümkünse çocuk doğmadan önce ya da doğduktan hemen sonra anne ve babanın çocuk diş doktoru ile görüşüp, diş çürüğünün oluşmaması için yaşam koşullarını değiştirmeleri önemlidir.
Bebeklerin Diş Çürüğü Oluşumuna Yatkın Olduğu Dönemlere Dikkat!
Diş çürüğüne neden olan mikroorganizmalar, anne ya da bakıcı tarafından çocuğa dişler sürmeden önce bulaştırılabilir. Ancak, özellikle 19-31. aylarda süt dişlerinin çıkma döneminde bulaşma ihtimali artar. Bu nedenle, annenin ağız sağlığına dikkat etmesi ve bebeğe mikroorganizmaları bulaştırmamak için özen göstermesi çok önemlidir.