Skolyoz ve Sırt Çantası -1
İçindekiler
Skolyoz Nedir?
Skolyoz, çocukluk döneminde ilerleme gösteren, omurganın kendi etrafında dönerek eğilmesi şeklinde oluşan bir deformitedir. Büyüme döneminde ele alınmazsa, yaşamın ilerleyen dönemlerinde ciddi bir sorun haline gelebilir.
Skolyozun Görülme Sıklığı Nedir?
Skolyoz ağırlıklı olarak kız çocuklarında görülmekle birlikte, Türkiye’de skolyoz sorunu yaşayan en az 150.000 çocuk olduğu tahmin edilmektedir. Skolyoz, her yaş grubundaki insanları etkileyebilir, ancak 11 - 18 yaş aralığındaki çocuklarda ve özellikle kız çocuklarında daha çok yaygındır. Ergenlikten önce büyüme kusurları yaşayan çocukları daha çok etkileyen skolyoz, daha yaşlı yetişkinleri de etkileyebilen bir sağlık sorunudur.
Skolyozun Tanısı Nasıl Konur?
Skolyoz gözle görülebilen bir deformite olmakla birlikte asıl tanı röntgen ile konulabilir. Röntgen ile ölçülen COBB Açısı skolyozun durumunu göstermektedir. 10 derecenin altındaki değerler skolyoz olarak kabul edilmez iken, 40 derecenin üzerindeki değerlerde genellikle cerrahi operasyonlar önerilmektedir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda 10 ile 40 derece arasındaki açılarda ise fizik tedavi ve özel korseler kullanılarak düzelme sağlamak mümkündür. Skolyoz erken ergenlik döneminde mümkün olduğunca erken tedavi edilmelidir.
Skolyozda Ağır Sırt Çantası Durumu Kötüleştirir Mi?
Skolyoz, postüral dengesizlik ve instabilite sorunudur. Bu nedenle skolyoz ve sağlıklı duruş için dengeli sırt çantası tercih etmeliyiz. Okul çağında her çocuk en az bir tane sırt çantası kullanmaktadır. Çocuklar okula ağır çantalarla okul malzemesi ve kitap getirdiğinden, giderek artan sayıda çocuk, düzeltilemeyecek kadar kötüleşen sırt ağrıları ve omurga problemlerine maruz kalmaktadır. Bu şekil bozuklukları, genellikle ağır eşyaların (ağır bir yük veya sırt çantası gibi) sırtta yanlış şekilde taşınmasından kaynaklanır. Ağır sırt çantaları çocukların omurgasını zorlar ve sırt ağrısına neden olabilir. 10 yaşından küçük çocuklarda sırt ağrısı ve sırt deformiteleri çok yaygın olmaya başlamıştır. Omurganın anormal eğriliği dışında, ağır sırt çantası taşıyanların karşılaştığı diğer sorunlar arasında kas ve sırt ağrısı, aşırı yorgunluk, kötü postür ile omuz ve boyun ağrısı bulunur.
Skolyoz Riskini Nasıl Anlayabiliriz?
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, muhtemelen çocuğunuzun sırt çantası ağırdır:
- * Sırt çantasının ağırlığını dengelemek için öne eğilmek
- * Boyun, üst sırt ve omuzlarda kas gerginliği
- * Omurganın yanlış hizalanması
- * Duruşla ilgili sorunlar (omuz asimetrisi gibi)
- * Boyun ve sırt ağrıları
Ağır çanta taşınması omuzlarda, sırtta ve boyunda gerginliğe neden olabilir. Çocuğun vücudu, öne eğilerek ek ağırlığı telafi etmeye çalışacaktır; bu, omurganın doğal pozisyonundan çıkmasına neden olabilir. Ayrıca kası yıpratabilir ve zayıflatabilir ve bu da postür bozukluğuna yol açar.
Ağır Sırt Çantalarının Omurga Üzerine Etkileri Nelerdir?
Çocuk ne kadar uzun süre ekstra ağırlık taşırsa postürü o kadar kötüleşir. Zamanla, ağrı, esneklik sorunları ve hareket açıklığında azalma yaşayabilir. Ayrıca boyun tutulması, sırt ağrısı, baş ağrısı ve ağrılı omuzlara neden olabilir.
Özetle, ağır sırt çantaları ve sırtta yük taşımak, omurgayı;
- * Dengesiz ağırlık dağılımına neden olarak kişinin doğal yürüyüşünü etkiler
- * Tek taraflı strese neden olarak baskın tarafa doğru eğilmesine ve postürün bozulmasına yol açar
- * Boyun ve omuz bölgesinde kas sertliğine neden olarak ağrı ve boynun tüm hareket açıklığının azalmasına neden olabili.
Birinci bölümün sonu…
Fzt. Huriye Ayça EKER
Fizyoterapist / GTOS Terapist