Bazı skolyoz çeşitleri sırt ağrısına sebep olabilir, ancak çoğunlukla çok ağrılı değildir. Bu semptom yaşlı erişkinlerde daha sık görülür.
İçindekiler
Skolyoz Nedir?
Skolyoz, omurganın bir tarafa eğilmesine neden olur. Eğrilik, omurganın herhangi bir yerinde olabilir, ancak en sık etkilenen bölgeler üst omurga ve alt sırttır. Skolyoz, en çok çocukluğun sonraki aşamalarında veya kişinin hala hızlı büyüdüğü erken gençlik yıllarında yaygındır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür.
Skolyoz her zaman fark edilmez, ancak bu durumdaki bazı kişiler, omurganın eğriliği nedeniyle bir tarafa eğilebilir veya eşit olmayan omuzlara veya kalçalara sahip olabilir. Çoğu durumda, eğri genellikle önemli miktarda ilerlemediği için kişinin tedaviye ihtiyacı yoktur. Bununla birlikte, eğriliğin derecesine ve çocuğun yaşına bağlı olarak doktorlar sırt desteği ve fizik tedavi kombinasyonunu önerebilir .
Skolyozlu çok az sayıda kişinin ameliyat olması gerekebilir. Skolyozun olası komplikasyonları arasında kronik ağrı, nefes alma güçlükleri ve egzersiz kapasitesinde azalma sayılabilir. Skolyozlu bir kişi yana doğru C- veya S-şekilli eğri onların omurgasında uzman bir doktorun skolyozu teşhis edebilmesi için, eğriliğin bir ölçüsü olan Cobb açısı en az 10 derece olması gerekmektedir.
Skolyoz her yaşta ortaya çıkabilir, ancak sıklıkla 10 ila 12 yaşları arasında veya bir kişinin gençliği sırasında sunar. Bebeklerde skolyoz nadir görülürken, infantil skolyoz 3 yaşından erken insanları etkileyebilir. Çoğu durumda, skolyozun bilinen bir nedeni yoktur. Doktorlar buna idiyopatik skolyoz diyor. Diğer durumlarda, skolyozun serebral palsi , müsküler distrofi veya spina bifida ile bir ilişkisi olabilir . Alternatif olarak, bir doğum anormalliği olabilir.
Doktorlar spinal eğrileri şu şekilde sınıflandıracaklardır:yapısal veya yapısal olmayan. Yapısal bir eğri kalıcıdır ve tıbbi bir olaya veya yaralanmaya bağlı olabilir. Yapısal olmayan bir eğri geçicidir, yani omurga yapısal olarak stabildir. Her iki sebeple de, doktor nedeni bulmaya ve düzeltmeye veya tedavi etmeye çalışacaktır. Sadece Türkiye`de skolyoz hastası en az 150.000 çocuk olduğu tahmin ediliyor. İstanbul`da skolyoz ile ilgili araştırma ve eğitimler verilmektedir.
Skolyoz Tedavisi Mümkün Mü?
Çoğu durumda, çocukluk ve adolesan skolyozu hafiftir ve tedavi gerektirmez. 10 ila 25 derecelik bir eğri ile bir doktor genellikle durumun değişip değişmediğini kontrol etmek için kişiyle 3, 6 veya 12 aylık aralıklarla kontroller yapın. 25 ila 40 derecelik bir eğri için bir doktor destek önerebilir. Eğri bundan daha büyükse ve iskelet hala olgunlaşmamışsa, doktor ameliyat önerebilir.
Doktor, tedavi seçeneklerine karar verirken aşağıdaki faktörleri dikkate alacaktır:
- Cinsiyet: Kadınların giderek kötüleşen skolyoz geçirme olasılığı erkeklerden daha fazladır.
- Eğrinin şiddeti : Eğrinin türü ve şiddeti, nasıl ilerlediğini etkileyebilir. S şeklindeki eğrilikler, idiyopatik skolyozlu kişilerde tipiktir, oysa C şeklindeki eğriler, nöromüsküler skolyozlu kişilerde daha yaygındır.
- Eğri pozisyonu: Omurganın orta kısmındaki bir eğrinin, alt veya üst bölümdeki bir eğriden daha kötü olması daha olasıdır.
- Kemik olgunluğu: Kişinin kemiklerinin büyümesi durmuşsa kötüleşme riski daha düşüktür. Kemikler hala büyümekteyken diş telleri daha etkilidir.
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz genellikle bebeklik veya ergenlik döneminden itibaren belirginleşir. Belirtiler kişinin yaşına göre farklılık gösterir.
Ergenlerde belirtiler
Skolyozun en yaygın şekli ergenlik döneminde ortaya çıkar ve adolesan idiyopatik skolyoz olarak bilinir. arasındaki insanları etkileyebilir.10 ve 18 yaşında. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:
- kafa merkezden biraz uzakta görünebilir
- her iki taraftaki kaburgalar biraz farklı yüksekliklerde olabilir
- bir kalça diğerinden daha belirgin olabilir
- giysiler eşit olarak asılmayabilir
- bir omuz veya omuz bıçağı diğerinden daha yüksek olabilir
- kişi bir tarafa eğilebilir
- bacaklar biraz farklı uzunluklarda olabilir
Bazı skolyoz çeşitleri sırt ağrısına sebep olabilir, ancak çoğunlukla çok ağrılı değildir. Bu semptom yaşlı erişkinlerde daha sık görülür.
Bebeklerde belirtiler
Bebeklerde semptomlar şunları içerebilir:
- göğsün bir tarafında bir çıkıntı
- vücut bir tarafa kavisli olarak sürekli uzanıyor
- Şiddetli vakalarda, nefes darlığına ve göğüs ağrısına yol açan kalp ve akciğer sorunları yaşabilmektedir.
Bir bebek skolyoz tedavisi görmezse, daha sonraki yaşamlarında bozulmuş kalp ve akciğer fonksiyonu gibi problemler için daha fazla risk altında olacaktır
Skolyoz Nasıl Teşhis Edilir?
Skolyozunuz olduğunu düşünüyorsanız, sağlık uzmanınızdan randevu alın. Sağlık hizmeti sağlayıcısı sizi muayene edecek ve tıbbi geçmişinizi alacaktır. Teşhis koymaya yardımcı olmak için. Tıbbi geçmişin bir kısmı, ailenizin sağlığı hakkında sorular soruyor çünkü skolyoz ailelerde akabilir. Akrabalarınızda olup olmadığını öğrenmek, sağlayıcının sizin de olup olmadığına karar vermesine yardımcı olacaktır. Sağlık uzmanınız sizi bir ortopedi uzmanına sevk edebilir. Bu uzmanlar kemik ve kas hastalıklarını tedavi eder. Skolyozlu çok sayıda genç görürler ve tedaviye ihtiyacınız olup olmadığına karar verebilirler. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, skolyoz eğrilerini derece cinsinden ölçer:
- Hafif bir eğri 20 dereceden azdır.
- Orta dereceli bir eğri 25 derece ile 40 derece arasındadır.
- Şiddetli bir eğri 50 dereceden fazladır.
Şiddetli eğrilikler akciğerleri etkileyebilir. Ortopedi uzmanları, eğriliklerin bu noktaya gelmesini önlemek için genellikle hastalarla birlikte çalışabilirler.
Düz Tabanlığın Skolyozla ilişkisi Nedir?
Skolyoz, uzayın üç düzleminde de dorsal omurganın karmaşık bir yapısal deformitesidir. Önden bakıldığında, skolyoz, omurganın yanal olarak bükülmesi, yandan (sagital görünüm) omurganın fizyolojik kifozunun ve lordozunun (yani ters görünebilen doğal eğrilerin) bir değişikliği olarak ve eksenel olarak omurganın dönmesi olarak tanımlanır.
Düz tabanlık ise, ayağın anatomisinin değiştiği bir dismorfizmdir: plantar ark olması gerekenden daha az belirgindir ve ayağın ağırlık taşıyan yüzeyini arttırır. Bebeklerde ve küçük çocuklarda düztabanlık fizyolojiktir (tamamen normaldir), 0 ila 2 yaş arasındaki hemen hemen tüm çocuklarda gözlenir (%97), büyüdükçe giderek daha az sıklıkta görülmeden önce. Çocukların yaklaşık %50'sinin üç yaşında ve %25'inin altı yaşında hala düztabanı varken, 10 yaşına kadar çok az çocuk hala düztaba sahip. Temel olarak, plantar arkın oluşması ve topuğun içe değil dışa doğru dönmeye başlaması biraz zaman alır.
Düztabanlık ergenlik döneminde devam ederse, ayak rahatsızlıklarında bir uzmana danışmak iyi bir fikirdir. İki “alarm sinyali” vardır eğer çocuk yürümekte zorlanıyorsa ya da parmak uçlarında yükseldiğinde ayak tabanı kemerinin belirgin olmadığını fark ederseniz, bu durum aile doktorunun dikkatine sunulmalıdır. Literatürde, çıplak ayakla yürümenin (özellikle zemin, çimen veya kum gibi düz olmayan bir yüzeyde) ilgili farklı kas gruplarını eğiterek plantar ark oluşumunu uyardığı kabul edilmektedir.
Bugüne kadar, literatürde düztabanlık sorununu skolyoz gelişimiyle ilişkilendiren hiçbir makale bulunmamaktadır: bazı makaleler sadece düztabanlık ve skolyozun büyümekte olan kişilerde bir arada bulunabilecek sorunlar olduğuna işaret etmektedir; Bununla birlikte, her iki durumdan da bahseden birkaç makalenin çoğu, nörolojik bozuklukları olan deneklere atıfta bulunmaktadır. Bu nedenle, bir omurga uzmanı bir hastadan bir podoskop üzerinde durmasını isteyebilir (ayakların altındaki basınç alanlarını dikkatlice değerlendirmek için), düz ayakların omurgayı etkileyebileceğini veya sapmasına neden olabileceğini düşünmeyin.
Türkiye`de skolyoz ve düz taban hastalıkları sık sık rastlanıyor. Bu nedenle bir çok çalışma yapılmaktadır. Bunun dışında İstanbul`da skolyoz ve düz taban hastaları için İstanbul Skolyoz Okulu özel ilgi ve iş benimsemesi ile tüm hastalara ameliyat yapmadan fiziktedavi ve egzersizlerle iyileştirmeyi amaçlıyorlar.