Mide Botoksu İle Mide Balonu Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?
Mide Botoksu ve Mide Balonu; mide içerisine yapılan bir takım uygulamalarla kilo vermeyi sağlamaya yarayan iki farklı yöntemdir. Bu iki yöntem de endoskopi ile yapılan işlemlerdir. Endoskopi, yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsağı kapsayan sindirim sisteminin, ucunda ışıklı küçük bir kamera bulunan ve endoskop adı verilen bir cihaz yardımıyla incelenmesine olanak veren işlemdir.
Bu iki yöntemin birbirine benzer özellikleri vardır. Her iki yöntem de, ortalama 6 ay etkilidir. Her iki yöntemde de ortalama 6 ayda 15 - 25 kilo verdirmesi hedeflenir ve öngörülür. Bu yönüyle her iki yöntem de hızlı kilo verme yöntemleri arasında yer alırlar. Her iki yöntem de tokluk süresini uzatarak kişinin diyet yapmasını kolaylaştırır ve bu şekilde kilo vermesine yardımcı olur.
Mide Botoksu Uygulaması
Mide Botoksu Nasıl Uygulanır?
Mide Botoksu uygulamasında hasta işlem günü hastaneye aç olarak gelir. Boş mideye sedasyon altında endoskopi yapılır. Midenin yaklaşık 24 bölgesine 200 - 300 ünite arası botoks enjeksiyonu yapılır. Burada amaçlanan, mide kaslarının kasılmasını azaltarak yenilen yemeklerin daha uzun süre mide içerisinde kalmasını sağlamak ve tokluk süresini uzatarak, bu şekilde daha rahat diyet yapılmasını sağlamaktır. Ayrıca midenin fundus dediğimiz bölgesine yapılan enjeksiyonlar sayesinde, mideden salınan gherelin adındaki açlık hormonunun salınmasını engellenir ve hormonal olarak da tokluk sağlanmış olur. Mide Botoksu’nun etkisi 6 ay kadar sürer. 6 ay aralıklarla toplamda 2 - 3 defa Mide Botoksu uygulaması yapılabilir. İşlem yapıldıktan sonra kişi gün içinde normal hayatına devam edebilir.
Mide Botoksunun Olumsuzlukları Nelerdir?
İşlemden sonra nadiren bazı şikâyetler görülebilir. Geçici olan bu şikayetler, mide bulantısı, karın ağrısı, ve şişkinliktir.
Mide Balonu Uygulaması
Mide Balonu Nasıl Uygulanır?
Mide Balonu uygulamasında asta işlem günü hastaneye hiçbir şey yemeden ve içmeden gelir. Silk önce sedasyon altında endoskopi yapılır. Endoskopi sonucunda mide içinde ciddi bir ülser veya gastrit görülmüyor ise işleme başlanır. Mide içine özel olarak üretilmiş bir balon yerleştirilir. Kişinin tolere edebileceğini düşündüğümüz şekilde 450 – 600 cc sıvı ile doldurularak balon şişirilir. Bu balon mide içinde yer kaplayarak tokluk hissi oluşturur. Bu tokluk hissi ile kişinin diyete uyması ve bu şekilde hızlı kilo vermesi sağlar. Mide Balonu uygulaması yapılan hastalarda 6 ayda 15 - 25 kilo kaybı öngörülür. İşlemden birkaç saat sonra kişi evine gidebilir ve günlük rutinine dönebilir.
Mide Balonunun Olumsuzlukları Nelerdir?
Bazı kişilerde işlemden sonra birkaç gün süren şişkinlik, bulantı ve kramp tarzında ağrılar olabilir. Bu dönemde hastaya şikâyetlerine yönelik olarak ilaçlar verilir. Çoğu hastada erken dönemde balonun çıkarılmasını gerektiren bir durum oluşmaz. 6 ay sonra tekrar endoskopi işlemi yapılır ve balon çıkarılır. Gerekirse önceki balon çıkarıldıktan sonra, aynı anda tekrar yeni bir balon takılabilir.
Mide Botoksu İle Mide Balonu Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Sonuçta mide botoksu ve mide balonu işlemlerinin her ikisi de endoskopi ile yapılan işlemlerdir. İki yöntemle de 6 aylık sürede 15 - 25 kilo kaybı öngörülür. Her iki yöntem de tokluk hissi oluşturularak diyet yapmayı kolaylaştırılır. Bu sayede kişinin sağlıklı kilo vermesi sağlanır. Mide botoksu işleminde, mide balonundan farklı olarak ikinci endoskopi yapıp balon çıkartılmasına gerek olmamasıdır. Tek endoskopi ile işlem yapılmış olur. Ayrıca mide içine balon gibi herhangi bir cisim konulmamış olduğu için bulantı, kramp, gaz sancısı gibi şikâyetler olmaz. . Ayrıca mide botoksu uygulaması, mide balonuna göre çok daha ekonomik bir avantaj sağlar.