CME EGZERSİZLERİ NEDİR?
CME (Cuevas Medek Exercise) terapisi, bu metodu geliştiren Ramón Cuevas’ın soyadı ile İspanyolca “Medek” kelimelerini içerir. İspanyolca “Método Dinámico de Estimulación Kineética” (Kinetik Uyarımın Dinamik Metodu) ifadesinin kısaltmasıdır. CME Egzersizleri, çocuğun yavaş yavaş yer çekimine karşı kontrol reaksiyonlarını öğrenmesini kolaylaştırmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Hekimin talebi doğrultusunda CME Egzersizleri için bir dizi egzersiz uygulamasını içerir.
CME EGZERSİZLERİNİN TARİHÇESİ
CME Egzersizleri, 1972 yılında Şilili fizyoterapist Ramón Cuevas tarafından Venezuela’da geliştirilmiştir. Cuevas, bebeklerde ve çocuklarda motor gelişim bozukluklarını tedavi etmek için yeni ve etkili bir yöntem arayışı içindeydi. Geleneksel fizik tedavi yaklaşımlarının bazı durumlarda yetersiz kalabileceğini fark eden Cuevas, bebeklerin motor gelişimlerine dair gözlemlerine ve deneyimlerine dayanarak yeni bir yaklaşım geliştirdi. CME Egzersizleri bu araştırmaların ve uygulamaların sonucunda ortaya çıkmıştır. Alttaki iyileşme potansiyelinin aktivasyonunun provokasyon (kışkırtma) olduğu önermesini geliştirerek bu düşünceyi kendi özel dinamik egzersizlerine uygulamıştır. Hasar belirtilerine ve bilinç düzeylerine bakılmaksızın gelişimsel postural fonksiyonel reaksiyonlarının açığa çıkmasını sağlayacak egzersiz yöntemi geliştirmiştir. Oturma ve ayakta durma egzersizlerini terapist tarafından provoke (kışkırtma) edildiğinde daha güçlü ve fonksiyonel, yer çekimine karşı reaksiyonlarının tetiklendiği gözlemlenmiştir.
CME EGZERSİZLERİNİN ETKİ MEKANİZMASI
Hastanın çevresel zorluklara karşı, kendi öğrendiği eylemleri kolaylaştırmaya odaklanma beyindeki nöronlarda plastisiteye yol açar ve beyinde nöron bağlantılarının yeniden düzenlenmesini sağlar.
CME EGZERSİZLERİNİN AMAÇLARI NELERDİR?
- Motor becerilerde gecikme yaşayan çocuklarda oturma, ayakta durma ve yürüme gibi kaba motor becerilerde en yüksek bağımsızlık düzeyine ulaşabilmeleri için fonksiyonel motor kontrolü sağlamaktır.
- Çocukların beyninde postural ve fonksiyonel motor kontrolün otomatik tepkilerinin çıkarılmasını amaçlar.
- Gelişmeyen motor fonksiyonlarının açığa çıkması için çocukların nöron-kas sisteminin uyarılmasını hedefler.
- Çocuğun kas tonusunu geliştirerek esnekliği ve hareketliliği artırmak, cerrahi prosedürlere olan ihtiyacı azaltmak ve çocuğu fonksiyonel motor becerilerde ilerletmeyi amaçlar.
CME EGZERSİZLERİ KİMLERE UYGULANIR?
CME terapisi, Serebral Palsi, Spina Bifida, Down Sendromu, Hidrosefali, Ataksi dahil olmak üzere merkezi sinir sistemini etkileyen, nedeni bilinen ya da bilinmeyen ve dejeneratif olmayan bir sendromun neden olduğu normal motor gelişimi gösteremeyen çocuklar için uygulanan bir fizik tedavi yaklaşımıdır. Zihinsel engeli bulunmasının egzersiz programını kullanmak için bir sınırlama getirmediği bu yaklaşım, 3 aylıktan itibaren başlayarak bağımsız yürüyebilmeyi kontrol edebilene kadar uygulanabilir.
CME TERAPİ ÖNCESİ DEĞERLENDİRME
Motor fonksiyonlarında gerilik yaşayan çocuk bize geldiğinde ilk önce CME Egzersizleri için hazırlanmış olan testi uyguluyoruz. Bu test ile çocuğun hangi motor beceriyi yapamadığını, gelişimsel olarak motor becerilerde ne kadar gerilik yaşadığını, tonusunu, doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası bilgilerini, reflekslerini ve önemli gördüğümüz bilgileri kaydediyoruz. Değerlendirme sonucu elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda tedavi planını oluşturup, çocuğun fonksiyonel egzersizlerini belirliyoruz.