Gelişim Tarama Testi

SİAAT BEBEKLİK VE ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ SOSYAL İLETİŞİM ALAN GELİŞİM TARAMA TESTİ NEDİR?

6-24 ay arası bebekler için uygulanabilen ve gelişimsel olarak riskli bebeklerin erken dönemde uzmanlar tarafından tespit edilerek desteklenmesini sağlayan bir gelişim tarama testi ve eğitim programıdır. Hayatın ilk yılları beyin gelişimi ve işlevi için en kritik dönemdir. Gelişime yönelik ilk kaygılar 12 ile 18 ay arasında aileler tarafından dile getirilmeye başlanır. Bu dönemde yapılan tespitler zaman kaybını önler ve bebeklerin/çocukların erken girişim imkanlarından yararlanmasını sağlar.

SİATT SOSYAL-İLETİŞİM ALAN ODAKLI BİR GELİŞİM TARAMA TESTİDİR.

Sosyal iletişim alanında görülen gecikmeler, sapmalar ya da bozulmalar ve konuşma öncesi becerilerde görülen farklılaşmalar gelişim sorunlarının ilk ve belirgin işaretleridir. Bebeklik döneminde alanlar birbiri ile bağlantılı ve etkili olduğundan, sosyal iletişim alan becerilerinin yakın takibi genel gelişimle yorumlanmasını sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki gelişimde farklılık ya da yavaşlık gösteren çocuklarda en yaygın olarak görülen ilk belirti iletişim becerilerindeki gecikmedir. Eşlik eden ciddi bir nörolojik ya da medikal sorun olmadığı durumlarda, gelişimsel gecikmelerin en belirgin işareti konuşmada yaşanan bir gecikme olarak kendini belli etmektedir. Bir bebeğin ilk kelimeleri söylemesi 12 ile 15 ay arasına yayılabilmektedir. Bununla birlikte, konuşmanın gecikmesini beklemek ve sonrasında kaygılanmaya başlamak, bebeğin ve ailesinin desteklenmesi için gerekli olan çok önemli bir zaman diliminin kaybolması anlamına gelmektedir. Bu nedenle, sosyal iletişim becerilerinin yakın takibi gelişimsel gecikmelerin erken tespiti anlamında çok önemlidir.

BEBEKLİK VE ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE OYUN VE DIR FLOORTIME GÜCÜ

DIR Floortime modeli, çocukla kurduğumuz ilişkinin gücü ile onu desteklemeyi öneriyor. Uzmanlar olarak çocuğun bireysel profilini anlamak için çocukla kurulan ilişkinin güven temelli olmasını önemseriz. İyi bir ilişki kurmak çocuğu anlamak ile başlar. Onun ilgisine katılmak, ortak bir dünya içinde olmayı sağlıyor.

İLİŞKİNİN GÜCÜ: OYUNLA DESTEKLEMEK

Her ebeveyn oyun oynamak konusunda aynı yeterlilikte değil, ancak her çocuğun anne babası ile oyun oynamaya ihtiyacı var. 10 dakika süre ile oyun oynayan çocuğunuza şahit olun. Yani sadece onu izleyin. Onun ne düşündüğüne dikkat edin. Karışmayın, yönlendirmeyin, ne renk, kaç tane, nereye gidiyor gibi sorular sormayın. Orada bulunup gülümseyin. Çocukların eğitime ihtiyacı olduğundan, çok anlaşılmaya, eğlenmeye ve diğeri ile duygularını paylaşmaya ihtiyaçları var. Diğerine kendini yakın hissedebilmek ve kendi duygusunu iletmenin en kolay yolu oyun; duygu iletmek derken çocuğu yönlendirmeden onu izlemek, onun seviyesine inmek ve oyun arkadaşı olmak istiyoruz. Eğlenirken onun öğrendiğini ve doğal olarak bizi taklit ettiğini görmek şaşırtıcı olabilir. Nörobilim uzmanları yeni bir beceri kazanmak için oyun yolu ile etkileşim kurmanın sinir bağlantılarının daha kolay ve çabuk kurulmasına neden olduğunu söylüyorlar. Siz oynayın, eğlenin.

NE İLE OYNAYALIM?

OYUNCAK ARAÇ olmalı. Önemli olan ne ile oynadığınız değil, nasıl bir ilişki kurduğunuz. Oyun oynarken oyuncakları oynatmak değil, oyunu ilişki kurmak için kullanmak önemli. Çoğu zaman siz olmadan da oynuyor zaten. Peki, siz eşlik edince ne değişiyor? İlişkiniz onu izleyip, dünyasına katılınca nasıl farklılaşıyor? Size yönelen, sizinle keşfeden, güven duygusu ile keyif alma birbirine eklenen böylece size daha çok bağlanan ve sizinle olmayı seçen bir çocuk-yetişkin ilişkisi ortaya çıkıyor.

KLİNİĞİMİZDEKİ YENİLİKLER

Koruyucu ve geliştirici sağlık hizmetleri kapsamında kliniğimizde prematüre bebek ve ailelerinin ihtiyaçlarına özel tasarlanmış modüllerle bebeklerin gelişimsel takibini sağlamaya yönelik hazırlanan P-BABY programı ile uzman ekibimizle sizlerle!

GELİŞİM BİR BÜTÜNDÜR İLKESİ İLE:

  • Bebeklerin gelişimsel düzeylerine ve bireysel ihtiyaçlarına göre hazırlanan modüller
  • Güvenli bağlanma temelli oyun danışmanlığı
  • Bebeklerde uyku ve regulasyon
  • Anne çocuk etkileşimi temel ek gıda ve beslenme danışmanlığı

Unutmayın, beklenilen zamanda ve normal doğum ağırlığı ile dünyaya gelen bebeklerde gelişim takibinin önemli olduğu kadar, prematüre bebeklerin gelişim takibi de bir o kadar önemlidir.

Önceki Yazı

Benzer Yazılar

Son Yazılar

Okula Başlayacak Çocuklar

Okula Başlayacak Çocuklar

Tavşanların Bakımı ve Beslenmesi

Tavşanların Bakımı ve Beslenmesi

Glüten Nedir?

Glüten Nedir?

Cilt Sağlığı

Cilt Sağlığı

Endometrial Hiperplazi

Endometrial Hiperplazi